A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство "Ладижинська міська лікарня" Ладижинської міської ради Гайсинського району Вінницької області

Чи будь-який медичний заклад, який має контракт з НСЗУ на амбулаторну допомогу,  надає виключно весь перелік послуг?

Дата: 20.03.2024 12:31
Кількість переглядів: 555

Інколи ми отримуємо запитання від жителів громади щодо переліку безоплатних послуг в поліклінічному відділенні КП «Ладижинська міська лікарня» за електронним направленням та без нього. 15.03.2024 року на сайті Національної служби здоров’я України розміщено офіційне роз’яснення щодо таких послуг. Якщо тезисно  то:      

…Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах  входить до Програми медичних гарантій у 2024 році та є безоплатним. За цим пакетом договір із НСЗУ уклали понад 1000 медичних закладів.  Нагадуємо, що гарантується пацієнтам безплатно за пакетом амбулаторної допомоги. 

Консультації лікарів-спеціалістів на кшталт ендокринолога чи офтальмолога. Лабораторні та інструментальні обстеження. Медична допомога в умовах денного стаціонару чи при зверненні до травмпунктів. Все це та інші медичні  послуги, які пацієнти отримують без госпіталізації, покриває Програма медгарантій в межах пакету “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах”. 

Яка допомога надається безоплатно в межах пакету “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах”? 

В межах пакету безоплатним для пацієнта є наступні медичні послуги:
- надання консультацій лікарями вузької спеціалізації. В тому числі
   встановлення або зняття діагнозу, призначення або корекція медикаментозного лікування, динамічне спостереження за пацієнтами із хронічними захворюваннями;
- лабораторна діагностика
відповідно до напряму надання медичної допомоги закладом охорони здоров’я (загально-клінічні та біохімічні, бактеріологічні, імунологічні, цитологічні, гормональні та інші аналізи відповідно до потреб пацієнтів та призначень лікаря); 
- інструментальна діагностика (рентгенологічні та інші дослідження), яку можуть провести у медичному закладі за умови наявності відповідного обладнання;
- надання медичної допомоги пацієнтам при зверненні до травмпунктів;
- хірургічні операції, проведені в амбулаторних умовах;
 
- ведення вагітності;
- проведення обов’язкових медичних профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів, а також дітей до 6 років.
 
- оформлення довідок, висновків про тимчасову непрацездатність та направлень для проходження медико-соціальної експертизи.


Як знайти медзаклад, який має договір із НСЗУ за амбулаторним пакетом? 

На сайті НСЗУ  в розділі “Е-дані” оберіть “Аналітичні панелі (дашборди)” та перейдіть до дашборду “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”.  На третій сторінці у  полі фільтрів оберіть область або населений пункт, а в “Групі послуг” – пакет “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах”. Дашборд покаже всі заклади, які мають договір на пакет, а також їх контакти.
Або ж зателефонуйте до контакт-центру за номером 16-77. Оператор підкаже найближчий медзаклад із договором.

Чи будь-який медичний заклад, який має контракт з НСЗУ на амбулаторну допомогу,
 надає виключно весь перелік послуг?

Ні, лікарня (поліклініка чи діагностичний центр) надає той обсяг медичних послуг, який властивий закладу відповідно до напряму надання медичної допомоги та галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я. Також має значення наявність певного обладнання та лікарів за напрямом надання допомоги у штаті закладу. 
Наприклад, у офтальмологічній поліклініці пацієнти можуть безоплатно отримати консультацію офтальмолога, пройти інструментальні обстеження для перевірки зору. Але такий заклад не надає медичні послуги за напрямом, наприклад, гінекології чи психіатрії. Інший приклад. Якщо у лікарні немає УЗД чи рентген-апарату, то такі обстеження пройти саме в цьому закладі неможливо. Як і отримати консультацію, наприклад, ендокринолога, якщо в поліклініці такого фахівця немає. Всі ці послуги також гарантовані пацієнтам, але отримати їх можна в іншому закладі, який має відповідних фахівців за цим напрямом та обладнання. Тож, щоб уточнити наявність потрібного лікаря чи можливість зробити певне обстеження пацієнту потрібно зателефонувати до конкретної поліклініки чи діагностичного центру.

Чи може лікар вузької спеціалізації виписати е-направлення на аналізи чи УЗД?
 

Так. Направлення на аналізи чи, наприклад, УЗД виписує той лікар, який призначає обстеження. Тобто якщо лікуючий лікар під час консультації призначає пацієнтові певні обстеження, то він або вона мають створити на них відповідне електронне направлення, а  не відправляти пацієнтів за направленням до сімейного лікаря. 

Як пацієнту отримати безоплатну амбулаторну допомогу та в яких випадках електронне направлення не потрібно? 

Щоб отримати амбулаторну меддопомогу безоплатно пацієнту потрібно мати направлення: від лікаря, який надає первинну медичну допомогу, або від лікаря-спеціаліста, який надає допомогу в поліклініці. Далі потрібно обрати будь-який медичний заклад, що уклав договір з НСЗУ за пакетом “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах”, записатись на прийом чи обстеження та отримати послугу. Про можливості закладу надавати конкретну послугу варто заздалегідь уточнити по телефону.

До деяких лікарів можна звертатись без направлення. Зокрема до:

 -акушера-гінеколога;
- психіатра;
- психолога;
- нарколога;
- педіатра;
- фтизіатра;
- лікуючого лікаря, у якого пацієнт або пацієтка із хронічним захворюванням перебуває під медичним наглядом...
 

З повним текстом роз'яснення можна ознайомитися на сайті НСЗУ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень